Loading color scheme

Kleurstabiliteit van verlichting

Het belang van een lage SDCM om teleurstelling op lange termijn te voorkomen!

Als u overgaat naar Led verlichting dan wilt u er voorlopig ook van af zijn. Daarom is het belangrijk verlichting van voldoende kwaliteit aan te schaffen. Eén van de kwaliteitsparameters waar op gelet moet worden is de kleurstabiliteit op langere termijn. U wilt niet dat de lampen over een paar jaar allemaal van kleur verschillen. Helaas komt dit met goedkope LED wel veel voor. NoordLed levert u verlichting waarbij u hier geen zorgen over hoeft te hebben.

Led’s met een slechte kleurstabiliteit na 3 jaar gebruik.

De kleurstabiliteit van een LED-product, dat wil zeggen hoe nauw­keurig de kleurtemperatuur is, wordt aangegeven door de SDCM (Standard Deviation of Color Matching). De SDCM wordt uitgedrukt op een schaal van 0 – 10. Des te lager, des te stabieler de kleur.

Tussen 1 en 3 is het moeilijk om verschillen in kleur te zien, maar hoger op de schaal kunt u duidelijke en direct storende verschillen ervaren. De problemen zijn het grootst wanneer u een wit oppervlak wilt verlichten. Voor buitenverlichting is 5 SDCM meestal voldoende, terwijl de eis voor binnenverlichting normaliter op 2–3 SDCM ligt. Ter vergelijking: een T5-fluorescentielamp ligt binnen de waarde 4. NoordLed, levert lampen met een SDCM < 3.

Een van de belangrijkste aspecten is hoe de kleurstabiliteit verandert gedurende de verwachte levensduur van het product. Sommige LED’s kunnen een zeer hoge kleurstabiliteit in hun eerste duizend uur hebben, maar vervolgens snel achteruit gaan. Ook het ontwerp van het armatuur is een kritieke factor. Onvoldoende koeling of te veel spanning op de LED kunnen beide een negatieve invloed hebben. NoordLed houdt bij de keuze van haar assortiment rekening met deze factoren.

Wij staan u graag bij in de keuze van betrouwbare armaturen voor lange termijn kleurstabiliteit. Voor advies, email naar advies@noordled.nl